Monday, October 13, 2014

Viktig väskdebatt blossar upp igen

Annie Johansson var verkligen lysande i korseld, kul att se. Där diskuterades också en viktig fråga som nu fortsätts att diskutera i de social medierna. Hur vi ser på kvinnor och mäns konsumtionsvanor.

Mona Sahlins väska var självklart i fokus. Herregud, ska man verkligen köpa en väska för så mycket pengar?

Samtidigt satt Reinfeldt bredvid med en klocka som garanterat var dyrare. Förmodligen även kostymen. Att diskutera manliga och kvinnliga konsumtionsmönster är intressanta. Centerkvinnorna pekar ofta på att det är kvinnan som står för den dagliga handeln – Mat, kläder till barnen och diskmedel.

Männen köper bilen och tv:n.

Med detta konsumtionsmönster så får inte kvinnor den makt det innebär att äga. Det här är genomgående i konsumtionsmönstren och i hur vi ser på manlig och kvinnlig konsumtion. När Swedbank bjöd in till utbildningen "Kvinnor och Ekonomi" så skulle kvinnor få lära sig om familjejuridik och försäkringar. Inget om aktiesparande.

Centerkvinnorna hade i helgen stämma och röstade som tur var ner förslaget om kvotering. Den borgerliga jämställdhetspolitiken behövs. Det behövs en politik där kvinnor har makt över sina egna liv. Då handlar det både om att se till att det finns kvinnojourer och ett rättsväsende som fungerar – men det handlar också om att se till att kvinnor kan leva på sin egen lön, kunna spara en slant för att om det behövs, kunna ta sina saker och gå.

Det var länge sedan Mona Sahlin satt med sin väska. Om mer än 3 år kommer det publiceras en liknande bild på Juholt. Jag är rätt övertygad om att ingen kommer prisgranska vare sig hans klocka eller kostym. Han är ju man

No comments:

Post a Comment